miercuri, 10 februarie 2010

Hotelul de gheaţă de la Bâlea: intimitate la zero grade

În urmă cu două decenii, un artist francez a organizat o expoziţie de artă într-un iglu în formă de cilindru în satul Jukkasjarvi din Suedia. Şi cum într-o noapte nu mai erau locuri de cazare în localitate, câţiva vizitatori au cerut permisiunea de a petrece noaptea chiar în iglu şi au stat în saci de dormit. Aşa s-a născut primul hotel de gheaţă din lume.De atunci, ele s-au înmulţit, iar în iarna anului 2006 a fost construit unul şi în România, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, accesibil iarna numai cu telecabina.

„Durata de viaţă” a acestor inedite unităţi de cazare este mică: din decembrie până în martie-aprilie, deci nu mai mult de cinci luni. La sfârşitul sezonului se topesc, dar avantajul este că arhitectura lor se poate modifica de la an la an. Dacă în primul an hotelul de la Bâlea a avut formă de iglu, acum are una dreptunghiulară, cu un hol mare central (care e şi restaurant), iar cele zece camere sunt aşezate de-o parte şi de alta a coridorului.

Gheaţa este luată din lacul Bâlea, iar pentru construirea hotelului au lucrat anul acesta în jur de 50 de oameni. La intrare este amenajat un spaţiu unde sunt expuse statui din gheaţă.

Paturile sunt din gheaţă, iar temperatura din interior de 0-2 grade Celsius. Paturile sunt acoperite de scânduri de lemn, saltele, lenjerie şi blănuri de oaie. Călătorii mai aventuroşi pot să doarmă şi în saci de dormit. La hotel nu există băi, aşa că turiştii vor trebui să meargă pentru duşuri şi toalete la telecabina Bâlea Lac.


Toate cele zece camere au paturi duble
Credit: Ice Hotel Bâlea Lac

Hotelul din Munţii Făgăraş a avut o tematică diferită în fiecare an. În 2008 aceasta a fost galaxia Calea Lactee, în 2009 muzica clasică, iar anul acesta „gândirea la rece”: camerele poartă numele unor filozofi, de la Socrate la Cioran, şi au câte un aforism scris deasupra uşii.

Lângă hotel a fost ridicată şi o biserică de gheaţă, iar în Winter Park turiştii pot să schieze, să patineze sau să închirieze sănii.

Agenţia de turism deţinută de britanicul James Chisnall organizează excursii de cinci zile prin România, punctul culminant al turului fiind noaptea petrecută de turişti la hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac. „Vrem să aducem oamenii într-un loc nou, în care nu au călătorit prea mulţi. Braşov este un oraş uimitor, Sibiu la fel. Iar hotelul de gheaţă este cireaşa de pe tort. Este un loc extraordinar (Bâlea Lac-n.r.), hotelul de gheaţă este frumos, dar ceea ce îmi place este că merită să fie vizitat doar pentru el, chiar fără hotelul de gheaţă”, spune Chisnall.

„E o adevărată aventură. Nu pretindem că va fi o vacanţă de pură relaxare. Ei ajung să vadă ce are România mai bun de oferit. Dar trebuie să călătorească, scopul nu era să fie uşor de ajuns (la destinaţie-n.r.)”, povesteşte el.

Continuarea in EVZ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu