AFACERI. Autorităţile locale sunt acuzate că au blocat orice investiţie şi au sărăcit zona Roşia Montană pentru ca proiectul Gold Corporation să fie considerat singura modalitate de redresare economică.
De mai bine de şapte ani, orice persoană privată care a dorit să investească în zona Roşia Montană din Munţii Apuseni, unde compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) vrea să exploateze resursele aurifere, s-a lovit de refuzul autorităţilor locale de a elibera certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie.
Motivul: în 2002, prin Planul Urbanistic Zonal zona era declarată una exclusiv minieră, ceea ce a făcut ca orice alte investiţii (pensiuni agroturistice ori ferme de animale) să devină incompatibile cu statutul zonei.
Turismul, incompatibil
Soţii Maria şi Eugen David, din satul Ţarina, comuna Roşia Montană, au vrut să construiască, pe propriul teren, un motel agroturistic. Intenţia lor a fost blocată de Primăria Roşia Montană.
Într-o adresă primită de soţii David de la primărie se arată că afacerea nu poate fi autorizată deoarece terenul pe care urmează să fie construit motelul se află în zona de protecţie industrială, unde „sunt interzise funcţiunile de locuire şi social culturale”. Aşa s-a ales praful de planul de viitor al soţilor David.
Într-o situaţie similară s-au aflat şi soţii Rodica şi Ştefan Cosma, care au solicitat autorităţilor eliberarea unui certificat de urbanism pentru construcţia unei pensiuni agroturistice pe un teren proprietate personală. Răspunsul pe două pagini primit de soţii Cosma de la Primăria Roşia Montană e cel puţin ciudat.
În document, autorităţile locale detaliază documentele de care familia Cosma ar mai avea nevoie pentru eliberarea certificatului de urbanism, pentru ca în finalul răspunsului să fie informaţi că, în realitate, în zona cu pricina nu sunt autorizate niciun fel de construcţii deoarece este incompatibilă cu proiectul minier.
„Există mai multe răspunsuri ale primăriei, prin care se refuză diferite investiţii, pe proprietăţi private ale localnicilor, tocmai pentru baza PUZ-ului prin care zona a fost declarată una exclusiv minieră şi orice altă investiţie este incompatibilă”, explică Dan Craioveanu, vicepreşedinte al Clubului Ecologioc Transilvania.
Continuarea in EVZ
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu