miercuri, 10 februarie 2010

Traseu cultural în Banat

Oamenii de cultură promovează castelele din vestul ţării. Un grup de oameni de cultură timişoreni lansează în premieră românească un nou trend turistic: călătorii underground. Este vorba despre excursii la castelele şi conacele părăsite din Banat, devenite semiruine, invadate de bălării, locuite de animale şi de oameni fără adăpost.

Fenomen unic în Europa

Preluând un model destul de apreciat în Occident, cel al vizitelor pe la case bântuite, reprezentanţii Atelierului Civic Ariergarda sunt gata să-i trimită pe turiştii dornici de cultură şi, depotrivă, de senzaţii tari, să viziteze, timp de o zi, castelele părăginite din vestul ţării.

„La noi e un fenomen unic în Europa: să ai castele şi conace şi să le priveşti cum se ruinează, în loc să faci ceea ce trebuie pentru revitalizarea lor. Niciunul dintre castelele şi conacele din judeţul Timiş nu este complet renovat. Gradul lor de degradare variază între 50% şi 70%”, spune Daniel Vighi, preşedintele Ariergarda.

El a lucrat patru ani la un inventar al fostelor castele şi conace boiereşti din zonă, pe care a decis să-l valorifice. „Vrem să facem o legătură, prin turism, între literatură, ficţional, artă şi să atragem atenţia autorităţilor asupra acestor obiective deosebite, spunând poveştile celor care au trăit aici”, spune Vighi.

Vezi stirea pe larg in EVZ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu